Labels

Kuantan life Jalan-jalan Cari Makan career makan-makan in kuantan Japan hada labo health skin care cool vid youtube 100yen shop Cuti-cuti Malaysia cara-cara untuk kurus entertainment funny klinik gigi in kuantan lila wadi photography pre-loved items #fixi #kelabu 2013 5S BBQ STEAMBOAT BUNOHAN Black Canyon Coffee COSMODERM City Times Hotel Crocodile Rock Cafe DIY DSLR Duit Frankie Sandwich Frozen Yogurt in Kuantan Ghibli Studio Hijab Hointer KEKKON SHINAI KL Kerja Klinik Al-Farabi Klinik Pergigian Dr Nazri L LTDL Stage 8 Micro Missha BB Cream Muzium Sultan Abu Bakar Nasi Ayam ObakeZaka PRICELESS Pasar Malam Pekan bandar di-raja Puding Puding Aiskrim QThru Resepi Restoran Kamaruddin Roti Canai Bukit Rangin Souvenir Suiskin Taman Teruntum The Coffee Bean and Tea Leaf Vitamin E cream WWF XL allergic crease aloe allergy aloe vera animal anime art awkward moments awning lembut baking beserah big hand shirt 2012 blood type buah naga carrot cake cream cheese cloud cool photos diet disney dragon fruit dresses eczema emo facebook facial allergy family fast food flashmob frog and fortune fujifilm hidung belang hives hobby hotel murah PD KL Penang Melaka Johor Cameron Highlands Genting Highlands how to wrap your gift instanx mini7 j-drama japan talent jeans johnny's Restaurant Kuantan kahwin kecantikan kelantanese restaurant kesihatan kfc double down kucing love makan best di kuantan mcD samurai beef burger mlm nature new horizon gargen new york skin solution outdoor taman gelora pahang paraben patch test perlabuhan kuantan photog pinterest rare shirt kuantan recipe resdung restaurant haji sharin low review novel sale shopping social website songs sungai lembing taman pertanian thai restaurant topical aloe vera wedding western food wordless wednesday work workout

Tuesday 15 May 2012

#55: Carrot Cake with Cheese Cream

Assalamualaikum!

Sudah dari Selasa! weee wuuuu.. boss still not here. only coming back next week. suka sangat balik kampung tuh.. hehe~

anyway, last saturday buat carrot cake. dah lama sangat mak dok sebut2 nak makan carrot cake. mengidam mak aku ni ade isi ker? eh. hahaha~ ade plak aku dapat adik time2 umur dah lanjut camnih. hahaha..

one of website yang aku mmg suka usha, sbb dia ade video skali.. so yakin sket la masa baking tu, even though sometimes outcome tak sama pon walaupon da tiru sebijik sejibon. hahaha~
here the link :- carrot cake
GAMBAR INTRO
Ok, ni resepi dia. aku kopipes dari joyofbaking jgk. hehehe~

Carrot Cake Recipe:
100 gm kacang pecans atau walnuts. (aku tak isi pon sbb tak jumpa cari kat kedai) 
340 gm lobak yang telah disagat halus. (hati2 yer, jangan sagat tangan plak! ) 
260 gm tepung gandum *
1 sudu teh baking soda *
1 1/2 sudu teh baking powder *
(untuk item *, instead of these, aku ganti dengan bluekey self-raising flour
1/2 sudu teh garam 
1 1/2 sudu teh serbuk kulit kayu manis 
4 biji telur besar 
300 gm gula kastor 
240 gm minyak sayuran (aku guna minyak bunga matahari)  
1 sudu teh vanilla 


Cream Cheese Recipe:
57 gm butter tanpa garam (suhu bilik)
227 gm cream cheese (suhu bilik) 
230 gm gula aising (kalau taknak manis sgt, boleh kurangkan) 
1 sudu teh vanilla 
1 sudu teh kulit lemon yang disagat (aku tak isi pon. haha) 

CARA-CARANYA :-
Carrot Cake
1) Panaskan oven pada suhu 180 degree. sediakan loyang. aku guna 2 loyang bulat, sbb nnt nak wat layer. so siap2 wat 2 loyang, tak payah nak potong2.
2) Sagat carrot tadi. guna yang paling halus.
3) Kalau ada pecans/walnuts, boleh la goreng sampai kekuning2an. aku tak letak pon. Biar sejuk dan potong kasar.
4) Dalam bekas berasingan, masukkan tepung + baking soda + baking powder (aku guna self raising flour) + garam + serbuk kulit kayu manis. ingat! ayak semua mende nih.
5) Dalam mixer, pukul telur sampai kembang. pastu masukkan gula dan pukul lagi sampai jadi pekat dan warna krim lembut.

6) Masukkan minyak sayuran. pukul lagi.
7) Masukkan tepung yang sudah dicampur2kan tadi. slowkan sket speed mixer. karang terbang tepung. =P
8) Lastly, masukkan carrot. by this step, dah boleh pakai spatula je untuk kaup2kan tepung+carrot tu untuk ratakan adunan.. make sure semua bergaul mesra.


9) Devide equally dalam 2 loyang tadi.. dan bakar!!! selama 30~40 minutes. cucuk tengah2 dia utk check masak atau tak.
10) sejukkan.

Cream Cheese
1) masukkan cream cheese dan butter together-gether ke dalam mixer bowl.
2) pukul sehingga tiada lagi ketulan2 cheese atau pon butter (slow speed yer)
3) masukkan gula secara sekata. (slow speed juga)
4) biar sehingga cream anda jadi fluffy waafffyyy. hehe~ lupa! masukkan vanilla. sejukkan.

Cara menghias.
1) letak satu bahagian kek ke atas pinggal ter-cun yang ada kat rumah
2) letak cheese cream ke atas bahagian pertama. jgan letak kat tepi2 sangat.
3) letak top layer. pastu letak lagi cream cheese topping atas tuh. pastu kalau ade kacang2 tuh, boleh letak atas tuh.

Tapi disebabkan mak da tak sabar sgt nak makan, masa kek tu tak betol2 sejuk, aku da letak cream cheese. so cheese tu melted and meleleh.. kalau tengok kat kedai, kan dia terletak elok je kat atas tuh kan... so agak fail di situ. =(


So! this is how my carrot cake looks! hehehe.. sedap! mak cakap la.. bukan aku nak puji air tangan sendiri. wakakakak~ cuma lecih nak sagat2 carrot tuh. perlukan tahap fokus yang tinggi, sebab taknak tersagat tangan sendiri.

That's it!

okbai!

No comments: