Labels

Kuantan life Jalan-jalan Cari Makan career makan-makan in kuantan Japan hada labo health skin care cool vid youtube 100yen shop Cuti-cuti Malaysia cara-cara untuk kurus entertainment funny klinik gigi in kuantan lila wadi photography pre-loved items #fixi #kelabu 2013 5S BBQ STEAMBOAT BUNOHAN Black Canyon Coffee COSMODERM City Times Hotel Crocodile Rock Cafe DIY DSLR Duit Frankie Sandwich Frozen Yogurt in Kuantan Ghibli Studio Hijab Hointer KEKKON SHINAI KL Kerja Klinik Al-Farabi Klinik Pergigian Dr Nazri L LTDL Stage 8 Micro Missha BB Cream Muzium Sultan Abu Bakar Nasi Ayam ObakeZaka PRICELESS Pasar Malam Pekan bandar di-raja Puding Puding Aiskrim QThru Resepi Restoran Kamaruddin Roti Canai Bukit Rangin Souvenir Suiskin Taman Teruntum The Coffee Bean and Tea Leaf Vitamin E cream WWF XL allergic crease aloe allergy aloe vera animal anime art awkward moments awning lembut baking beserah big hand shirt 2012 blood type buah naga carrot cake cream cheese cloud cool photos diet disney dragon fruit dresses eczema emo facebook facial allergy family fast food flashmob frog and fortune fujifilm hidung belang hives hobby hotel murah PD KL Penang Melaka Johor Cameron Highlands Genting Highlands how to wrap your gift instanx mini7 j-drama japan talent jeans johnny's Restaurant Kuantan kahwin kecantikan kelantanese restaurant kesihatan kfc double down kucing love makan best di kuantan mcD samurai beef burger mlm nature new horizon gargen new york skin solution outdoor taman gelora pahang paraben patch test perlabuhan kuantan photog pinterest rare shirt kuantan recipe resdung restaurant haji sharin low review novel sale shopping social website songs sungai lembing taman pertanian thai restaurant topical aloe vera wedding western food wordless wednesday work workout

Monday 16 April 2012

#37: Asal Usul & Puding Aiskrim Nyum2

Assalamualaikum.

Happy monday to all! hari ni alarm ke-lapan-belas-juta-kali baru aku bangun. ari sabtu aritu sebelum subuh lagi aku dah bangun. hahaha.. why my brain??? why u always troll me???

pagi tadi otw datang kerja sambil layan cd UAI yang mmg ade dalam kete abah ni, dengar la dia tengah explain pasal ade satu issue nih.. bukan nak cite pasal issue tuh.. nak cite pasal ustaz sebut pomen, which i believe comes from the word "foremen" kan? tetiba aku terpiki... dari mana datang perkataan "pondan" eyh? hahahaha~

cuba gak tanye2 kat pacik gugel.. dia pon taktau. yang ada asal usul "pontian".. hahaha~ takde kaitan langsung. nyanyuk punya pacik gugel. kan aku dah tertanya2 nih. ade time wat inspection kang aku tulis pondan dalam form kang... hahahaha~

tuka cerita.
ari sabtu aritu mmg hilang punca taktau nak wat apa. bosan giloooorrrr.. and ade la 2 3 hari ni napsu nak masuk dapur tu muncul... hehe.. so belek2 la kat tenet, gambo makanan mende nampak paling menyelerakan + senang nak wat. so found out this recipe which is agak senang nak buat...

HOW I TOUGHT IT WILL LOOKS LIKE 
source : click here
WHAT IT REALLY LOOKS LIKE





hehe.. rasa? semua orang cakap sedap! besides kurang manis sket. tapi mak mmg suka la yang tak manis nih.. ehehhe.. kalau rasa tak manis, tengok je muka aku nih. terus rasa manis. hahhahaha~

anyway, here is the recipe.

Bahan-bahan:
120 gm gula pasir
3 biji telur (diambil kuning sahaja)
60 gm serbuk badam
850 ml air
500 ml susu segar
50 gm tepung jagung
3 s/besar serbuk agar – agar
350 gm aiskrim perasa vanila
2 s/kecil pati strawberi
sedikit pewarna merah
buah strawberi (untuk hiasan)
daun pudina (untuk hiasan)


Cara-cara:
1. Pukul gula dan kuning telur sebentar, campurkan tepung jagung dan badam serta sedikit susu, kacau rata.

2. Tuangkan air, baki susu segar dan serbuk agar – agar ke dalam periuk.

3. Masukkan campuran tepung jagung, kacau di atas api perlahan sehingga pekat, apabila ia mendidih, angkatkan.

4. Masukkan aiskrim dan kacau segera, bahagikan dua.

5. Tuangkan satu bahagian ke dalam acuan yang sudah dibasahkan.

6. Campurkan pati strawberi dan pewarna merah ke dalam bahagian yang satu lagi,tuangkan ke atas puding.

7. Biarkan ia keras sebelum disimpan di dalam peti sejuk dan dihidangkan.

source : Resepi Puding 

okbai!

2 comments:

Putri said...

btw, cerita tergantung. perkataan pondan berasal dari apa? hehehe....
serius puding tu nampak...err...err....so nyummyliciousssssss.....
mode: huwaaa nak balik kuantan!!!!!

CikAnoN said...

haha.. perkataan pondan tu remain misteri... =P
puding sedap. rupa je kurang. haha~ 1st attemp. so lepas ni boleh improve! balik ler, then bole try sekali lagi.