Happy monday to all! hari ni alarm ke-lapan-belas-juta-kali baru aku bangun. ari sabtu aritu sebelum subuh lagi aku dah bangun. hahaha.. why my brain??? why u always troll me???
pagi tadi otw datang kerja sambil layan cd UAI yang mmg ade dalam kete abah ni, dengar la dia tengah explain pasal ade satu issue nih.. bukan nak cite pasal issue tuh.. nak cite pasal ustaz sebut pomen, which i believe comes from the word "foremen" kan? tetiba aku terpiki... dari mana datang perkataan "pondan" eyh? hahahaha~
cuba gak tanye2 kat pacik gugel.. dia pon taktau. yang ada asal usul "pontian".. hahaha~ takde kaitan langsung. nyanyuk punya pacik gugel. kan aku dah tertanya2 nih. ade time wat inspection kang aku tulis pondan dalam form kang... hahahaha~
tuka cerita.
ari sabtu aritu mmg hilang punca taktau nak wat apa. bosan giloooorrrr.. and ade la 2 3 hari ni napsu nak masuk dapur tu muncul... hehe.. so belek2 la kat tenet, gambo makanan mende nampak paling menyelerakan + senang nak wat. so found out this recipe which is agak senang nak buat...
HOW I TOUGHT IT WILL LOOKS LIKE
source : click here |
WHAT IT REALLY LOOKS LIKE
hehe.. rasa? semua orang cakap sedap! besides kurang manis sket. tapi mak mmg suka la yang tak manis nih.. ehehhe.. kalau rasa tak manis, tengok je muka aku nih. terus rasa manis. hahhahaha~
anyway, here is the recipe.
Bahan-bahan:
120 gm gula pasir
3 biji telur (diambil kuning sahaja)
60 gm serbuk badam
850 ml air
500 ml susu segar
50 gm tepung jagung
3 s/besar serbuk agar – agar
350 gm aiskrim perasa vanila
2 s/kecil pati strawberi
sedikit pewarna merah
buah strawberi (untuk hiasan)
daun pudina (untuk hiasan)
Cara-cara:
1. Pukul gula dan kuning telur sebentar, campurkan tepung jagung dan badam serta sedikit susu, kacau rata.
2. Tuangkan air, baki susu segar dan serbuk agar – agar ke dalam periuk.
3. Masukkan campuran tepung jagung, kacau di atas api perlahan sehingga pekat, apabila ia mendidih, angkatkan.
4. Masukkan aiskrim dan kacau segera, bahagikan dua.
5. Tuangkan satu bahagian ke dalam acuan yang sudah dibasahkan.
6. Campurkan pati strawberi dan pewarna merah ke dalam bahagian yang satu lagi,tuangkan ke atas puding.
7. Biarkan ia keras sebelum disimpan di dalam peti sejuk dan dihidangkan.
okbai!
2 comments:
btw, cerita tergantung. perkataan pondan berasal dari apa? hehehe....
serius puding tu nampak...err...err....so nyummyliciousssssss.....
mode: huwaaa nak balik kuantan!!!!!
haha.. perkataan pondan tu remain misteri... =P
puding sedap. rupa je kurang. haha~ 1st attemp. so lepas ni boleh improve! balik ler, then bole try sekali lagi.
Post a Comment